Home Constructii Grupul austriac KUHN preia controlul societăţii MARCOM
Grupul austriac KUHN preia controlul societăţii MARCOM

Grupul austriac KUHN preia controlul societăţii MARCOM

0

Societatea Marcom RMC’94 a anunţat de curând o schimbare a structurii acţionariatului, întreaga participaţie a companiei fiind transferată către societatea austriacă KUHN Holding Gesellschaft GmbH. Dar, ce este mai important pentru firmele din România din domeniul construcţiilor, care de aproape 30 de ani au lucrat strâns împreună cu specialiștii Marcom, activitatea sa va continua în aceeași parametrii înalţi de calitate a utilajelor distribuite și serviciilor after-market oferite. În acest sens, întreaga echipă Marcom rămâne în continuare în organizarea actuală, noul CEO al companiei fiind dl.Răzvan Marcu, în prezent director de vânzări, care va fi succesorul la conducerea firmei al dlui. Constantin Marcu.

Strategia companiei rămâne astfel la același nivel înalt, scopul său fiind acela de a livra echipamente de cea mai bună calitate, cele mai bune servicii disponibile pe piaţă, consumabile, uleiuri și piese de schimb originale și un suport total acordat clienţilor, ajutând direct la creșterea competitivităţii acestora.

Compania Marcom a fost clădită având la bază un set clar de principii: grija și respectul faţă de colegi, clienţi și parteneri, integritatea, dezvoltarea de relaţii pe termen lung, eficienţa ridicată, orientarea către tehnologiile cele mai moderne – Constantin Marcu, director general MARCOM RMC’94.

O istorie a unei afaceri de familie care se împletește strâns cu dezvoltarea industriei construcţiilor din România. 30 de ani în care compania MARCOM s-a dezvoltat continuu, respectând totdeauna valorile în primul rând morale cu care a pornit la drum, indiferent de cât de adânci au fost crizele economice prin care a trecut România sau chiar întreaga lume. Ne-am obișnuit de mulţi ani ca numele Marcom să fie în topul vânzărilor de utilaje și echipamente, fiind de asemenea strâns legat de marca de utilaje Komatsu. Acum, asistăm la o continuare a acestei afaceri de familie dar și de suflet, și chiar la o dezvoltare, care va fi în beneficiul constructorilor în primul rând, prin integrarea într-un grup cu acoperire europeană, care însă are la bază tot o afacere de familie.

Domnul Constantin Marcu, fondatorul și dezvoltatorul MARCOM, a trecut în revistă cele mai importante momente ale istoriei firmei, subliniind, ca de obicei, importanţa celor care lucrează în structurile firmei și faptul că aceștia au reprezentat totdeauna cel mai important activ al companiei:

Utilaje&Construcţii: Acum 30 de ani aţi pornit de la zero o afacere de familie care a ajuns una dintre cele mai puternice firme de distribuţie a utilajelor de construcţii din România. Cum au fost începuturile acestei afaceri?
Constantin Marcu: Începuturile, ca pentru fiecare afacere pornită după revoluţie, au fost timide. Piaţa era plină de oportunităţi, dar trebuia să alegi bine parcursul și partenerii dacă îi doreai pe termen lung. Am început de unul singur, ulterior alăturându-se afacerii și soţia mea. Un parcurs firesc putem spune, pentru o afacere de familie. Piaţa era extrem de volatilă, cursul de schimb o provocare, inflaţia galopantă fiind o constantă a acelor vremuri. Prima zonă în care am activat a fost cea de minerit de suprafaţă, unde am furnizat foreze Atlas Copco. Apoi, destul de natural, au urmat compresoarele Atlas Copco, o parte din ele folosite în același domeniu. Colaborarea cu Komatsu, partenerul nostru principal, a inceput în 1999 cand Marcom a devenit distribuitor oficial Komatsu pentru România. Am simţit nevoia includerii în portofoliul nostru a unei game complete de utilaje de construcţii și minerit. În primii ani clienţii au solicitat echipamente mai mici de genul buldoexcavatorului, urmând ca prin 2003-2005 să se contureze o cerere interesantă pentru excavatoare, încărcătoare frontale și buldozere. Momentul cel mai favorabil a fost în 2006-2008 când piaţa a cunoscut cel mai mare volum de vânzări.

Utilaje&Construcţii: Cum puteţi caracteriza, cu momente bune sau mai tensionate, evoluţia firmei în toţi acești ani?
Constantin Marcu: România a trecut prin diferite faze de tranziţie, mai ales după evenimentele din 1989. Pentru noi toţi, adaptarea a fost cuvântul de ordine. Azi lucrurile funcţionau într-un fel, mâine în alt fel. Poate din aceste motive a și fost o experienţă atât de interesantă. Marcom a avut o creștere constantă, în linie cu ritmul de creștere al pieţei, și întotdeauna am încercat să ne dezvoltăm în zonele unde apăreau oportunităţi. Un element important a fost întotdeauna echipa noastră, care a făcut ca Marcom să crească și să ajungă unul dintre liderii pieţei din România. Un exemplu frumos: o parte din colegi au venit de pe băncile facultăţii și încă lucrează la noi, urcând ierarhic în poziţii de conducere. De-a lungul timpului fiecare coleg trece prin sesiuni multiple de training, interne sau recomandate de partenerii noștri. În plus, sunt evoluţii firești în activitate, care trebuie acoperite de pregătire.

Utilaje&Construcţii: Ţinând cont de experienţa vastă în domeniu, cum vedeţi evoluţia pieţei de construcţii din România în continuare?
Constantin Marcu: România are foarte mult potenţial de dezvoltare, vedem deja în ultimii 2-3 ani o efervescenţă în zona de construcţii de autostrăzi și drumuri. Atâta timp cât vor exista proiecte și surse de finanţare, vor exista și antreprenori capabili care să ducă la bun sfărșit aceste lucrări. Nu aș dori să vorbesc despre lipsuri în zona de utilaje, dar aș dori să subliniez că observăm o tendinţă tot mai clară a clienţilor de orientare către utilaje performante și care au dotări specifice lucrărilor pe care le au de efectuat. Vedem un succes deosebit în zona utilajelor Hibride sau Inteligente (sisteme laser integrate), în continuare urmează introducerea în piaţă a utilajelor electrice, împreună cu soluţii de genul: monitorizare a activităţii, planificare mentenanţă și reparaţii, economie de carburant, toate ducând la o eficientizare deosebită a activităţii.

Istoria de succes a firmei MARCOM
Marcom a fost înfiinţată oficial în anul 1992 de către doi întreprinzători români, ascensiunea puternică pe piaţa utilajelor de construcţii din România începând de fapt în anul 1999, atunci când începe colaborarea cu Komatsu, al doilea producător mondial de utilaje de construcţii și minerit. În același an, se începe colaborarea cu Potain și Grove, ambele firme fiind deţinute de grupul american Manitowoc. Noile game de produse adăugate portofoliului de produse comercializate de Marcom sunt macaralele turn, sau autoridicătoare, precum și automacaralele. Anii următori au fost marcaţi de colaborări cu diverse firme producătoare de utilaje din domenii complementare, precum Dieci (manipulatoare telescopice, mixere beton), McCloskey (concasoare și staţii de sortare mobile), Mantsinen (manipulatoare de mare capacitate), astfel activitatea Marcom diversificându-se către toate domeniile complementare construcţiilor.

KUHN HOLDING

Kuhn Holding este împărţită în 3 divizii strategice de afaceri: echipamente de construcţii, manipulare materiale și producţie de scule de lucru pentru CNC (Emco). Toate cele trei divizii operează independent una de cealaltă din punct de vedere organizaţional și operaţional, fiind organizate ca și companii separate sub umbrela KUHN Holding GmbH. KUHN Construction Division și KUHN Material Handling Division, împreună cu compania mamă din Austria și filialele lor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bosnia, Slovenia, Polonia, Elveţia și Germania reprezintă un partener de încredere pentru specialiștii din sectoarele de construcţii, transport, sisteme de depozitare și logistică, fiind reprezentanţi exclusivi ai brandurilor internaţionale Palfinger, Komatsu și Mitsubishi.
Grupul KUHN deţine 47 de sucursale, 6 fabrici și 1.400 de angajaţi, înregistrând o cifră de afaceri anuală de peste 600 de milioane de euro. „România este o piaţă în creștere puternică și KUHN va investi în dezvoltarea firmei Marcom din România în continuare pentru a satisface așteptările clienţilor. Aceasta este și filozofia noastră: să investim în fiecare dintre firme pentru a crește volumul și calitatea”- Günter Kuhn

Interviul în exclusivitate cu dl. Günter Kuhn, fondatorul grupului Kuhn Holding Gesellschaft GmbH:

Utilaje&Construcţii: Putem spune că pentru grupul KUHN exist ă o vocaţie internaţională, chiar mondială a dezvoltării afacerilor?
Günter Kuhn: Grupul KUHN este organizat în trei unităţi distincte: Utilaje de constructii- KUHN Baumaschinen, Echipamente pentru mutarea (manipularea) materialelor- KUHN Ladetechnik și EMCO, specializată în producţia de mașini de strunjire și frezat tip CNC. Toate aceste trei unităţi funcţionează organizaţional și operaţional în mod independent în Austria și precum și internaţional ca și companii independente, sub tutela KUHN Holding GmbH. KUHN Baumaschinen și KUHN Ladetechnik, împreună cu firma coordonatoare din Austria și filialele lor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bosnia, Slovenia, Polonia, Elveţia, România și Germania sunt considerate un partener de încredere pentru toate firmele care activează în aceste ţări în sectoare de activitate precum cel de construcţii, transport sau depozitare și logistică.

EMCO deţine cinci fabrici de producţie în toată lumea, având propria organizare pentru vânzarea produselor și serviciilor în SUA, Germania, Italia, Republica Cehă, China, India și Elveţia, în total 140 de reprezentanţe de vânzări și service.

Utilaje&Construcţii: Ce mărci deţineţi în prezent în portofoliul firmei?
Günter Kuhn: Pentru fiecare unitate prezentată mai sus, putem oferi clienţilor noștri utilaje, echipamente și servicii la cea mai înaltă calitate. Fiecare reprezentant din fiecare ţară activează independent și are portofoliul său de utilaje. Astfel, pentru România, societatea Marcom este distribuitor unic al producătorului mondial de utilaje Komatsu pentru toata gama de utilaje de construcţii, minerit și stivuitoare, precum și al prestigiosului grup american Manitowoc, care deţine producătorii de macarale Potain și Grove. Alte mărci distribuite în România sunt: DIECI – manipulatoare telescopice, încărcătoare frontale și malaxoare de beton, MANTSINEN – manipulatoare materiale și MCCLOSKEY – concasoare și staţii de sortare mobile. De asemenea, MARCOM este distribuitor al mărcilor Indeco și Mantovanibenne, două companii italiene de renume în producţia de ciocane hidraulice și atașamente hidraulice pentru demolare. Divizia de echipamente pentru mutarea (manipularea) materialelor- KUHN Ladetechnik deţine exclusivitatea ca și distribuitor al liderului mondial în domeniu PALFINGER precum și pentru întreaga gamă de stivuitoare diesel și electrice Mitsubishi Forklift Trucks. Mai exact, distribui macarale pentru încărcarea materialelor Palfinger, macarale specializate pentru manipularea lemnului Palfinger Epsilon și sisteme de containere roll-on/roll-of Palift. EMCO este considerată un lider în Europa din punctul de vedere al dezvoltării unor tehnologii de înaltă clasă, precum și a producţiei de mașini specializate pentru strunjit și frezat metale tip CNC. Cu o gamă largă de produse deţinută în portofoliu, EMCO a deschis fabrici în Austria, Germania și Italia, precum și propriile filiale în SUA, China și India.

Utilaje&Construcţii: Care este importanţa pieţei construcţiilor din România pentru KUHN și mai ales, cum apreciaţi integrarea firmei Marcom, din punct de vedere profesional în cadrul diviziei de utilaje?
Günter Kuhn: Marcom este o companie fondată și condusă de o familie, la fel ca și KUHN. Activitatea sa principală este axată pe distribuţia de utilaje de construcţii Komatsu, ceea ce încadrează perfect în profilul de afaceri al familiei Kuhn. Suntem foarte mulţumiţi de această extindere în continuare a companiei noastre. Cu Marcom, am preluat o companie de succes care ne va conduce și mai mult creșterea sănătoasă. În plus, extinderea în România este un pas important în internaţionalizarea afacerilor.

Istoria grupului Kuhn Holding Gesellschaft GmbH

  • 1973: Compania KUHN-Baumaschinen este înfiinţată de către Günter Kuhn în Eugendorf, lângă Salzburg,
  • 1986: Preluarea reprezentanţei generale PALFINGER din Austria,
  • 1990: A fost fondată prima filială internaţională: KUHN KFT, cu sediul la Budapesta,
  • 1994: Distributor general pentru utilaje de construcţii KOMATSU – KUHN devine în scurt timp unul dintre cei
    mai mari importatori privaţi exclusivi din Europa,
  • 2011: Achiziţionează brandul EMCO (producţie de mașini de strunjit și frezat numerice – CNC),
  • 2022: KUHN Holding Gesellschaft GmbH devine acţionarul principal al societăţii MARCOM RMC’94.