Home Constructii Constructii civile Clădirea administrației SPRM, Putrajaya
Clădirea administrației SPRM, Putrajaya

Clădirea administrației SPRM, Putrajaya

0

În districtul Putrajaya, o nouă clădire a Administrației a Comisiei Anti-Corupție (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia: pe scurt, SPRM) este în curs de execuție. Pentru realizarea complexului extrem de înalt, PERI a avut în vedere proiectarea și livrarea atât a cofrajelor cât și a eșafodajelor, astfel încât să existe un singur furnizor pentru toate operațiunile necesare. Sistemele utilizate s-au potrivit perfect unul cu celălalt, rezultând o soluție sigură și realizabilă într-un timp scurt.

În Malaezia, arhitectura aferentă structurilor foarte înalte are o tradiție îndelungată – în general s-a avut în vedere îndepărtarea animalelor sălbatice sau prevenirea inundării locuințelor. În districtul Putrajaya, acestă metodă de construcție impune complexului extrem de înalt o arhitectură extraordinară. Primele 30 de etaje aferente celor trei corpuri ale complexului reazemă pe suporți înclinați, în timp ce masivul nivel intermediar, situat la mai mult de 40 m înălțime, pare că este supendat. Mai mult de atât, datorită graficului de execuție destul de ambițios, provocările au fost cu atât mai mari.

Servicii complete de la o sigură sursă

Inginerii PERI au proiectat și livrat un întreg concept în ceea ce privește cofrarea pereților, a planșeelor și a cofrajului cățărător astfel încât soluțiile propuse să respecte cerințele privind calitatea suprafeței de beton. Un rol important în planificarea conceptului l-a avut soluția de proiectare spațială a schelei de lucru, precum și a eșafodajelor, integral realizate cu sistemul modular de schelă PERI UP. Astfel, s-a putut realiza o bază stabilă într-un mod eficient, în siguranță și într-un timp scurt chiar de la început.

Coordonarea cofrajului cățărător și a eșafodajelor

Pentru lucrul la înălțime, inginerii PERI au realizat un proiect specific privind îmbinarea optimă între diverse sisteme. Prin îmbinarea unităților de cofraj cățărător RCS, a platformelor de lucru CB și a platformelor speciale pentru cajele de lift BR, s-au putut executa în siguranță deplină și într-un mod eficient atât elementele verticale de beton armat cât și coloanele înclinate cu rol de suport.

Sistemul utilizat preponderent a fost cofrajul cu grinzi pentru pereți VARIO GT 24 combinat cu sistemul cățărător corespunzător. Pentru a fi în concordanță cu viteza de lucru pe care a oferit-o tehnologia de cățărare, schela PERI UP a fost asamblată cu rol eșafodaj cu o bază de 1.50 m x 1.50 m. Schela a asigurat desfășurarea operațiunilor de lucru în siguranță și acces în toate zonele de lucru. Suplimentar, suporții intermediari pentru susținerea coloanelor înclinate au putut fi executați odată cu acestea. Soluția pentru această susținere temporară a coloanelor înclinate de 30 m înălțime a fost concepută de inginerii PERI împreună cu inginerii structuriști ai ARUP, soluție ce a constat în utilizarea turnurilor de eșafodaj ST 100 împreună cu componente de îmbinare special concepute.

Flexibilitate în realizarea ajustărilor în vederea potrivirii pe geometria în continuă schimbare și a preluării tuturor sarcinilor care apar la dimensionarea eșafodajului realizat din schelă PERI UP s-a avut în vedere încă de la început că va avea un rol de preluare a încărcărilor rezultate din betonarea planșeului intermediar de 1.80 m grosime situat la mai mult de 40 m înălțime. Urmare a configurației tip rețea la pas de 25 cm, eșafodajul din schelă poate fi adaptat ușor la geometria structurii. Ca rezultat, încă de la început, au putut fi prevăzute multiplele nivele de lucru, poziția coloanelor circulare înclinate, precum și încărcările concentrate foarte mari – optimizându-se cantitățile de material în funcție de acești factori. Pentru asigurarea accesului în siguranță la toate zonele de lucru, în componența eșafodajului din schelă au fost integrate scări de acces din aluminiu PERI UP.