Home Informaţii la zi Avantajele lucrărilor “Trenchless”
Avantajele lucrărilor “Trenchless”

Avantajele lucrărilor “Trenchless”

0

www.voltrak.ro

Printre companiile de construcții din domeniul construcțiilor civile este bine cunoscut faptul că utilizarea tehnologiilor fără săpături permit ca o mare varietate de tipuri de linii să fie așezate într-un mod atât rentabil, cât și ecologic. Cu toate acestea, contractorii și proiectanţii tind să fie mai puțin conștienți de faptul că aceste metode inovatoare au ajuns acum să acopere întregul domeniu de aplicare a construcțiilor de conducte fără săpături.

În continuare este prezentat modul în care diferitele metode funcționează și demonstrează soluțiile avantajoase pe care tehnologiile le oferă pentru domeniile specifice de aplicare a reţelelor de conducte.

Tehnolgia NO-DIG

Diferitele metode care pot fi clasificate sub denumirea de “tehnologie NO-DIG” sunt ideale pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de reţele de conducte într-un mod rapid, ușor și eficient din punct de vedere al costurilor până la clientul final. Beneficiile ecologice și economice ale acestor metode, spre deosebire de construcția deschisă, sunt evidente:

  • Suprafețele și resursele valoroase sunt scutite, deoarece nu este nevoie de lucrări complexe de excavare și restaurare,
  • Afectarea redusă a locuitorilor și a întreprinderilor, fără impact asupra calității zonelor urbane,
  • Afectarea traficului este menținută la minimum, evitându-se daunele aduse suprafețelor rutiere,
  • Impact foarte redus asupra mediului, adică reducerea substanțială a emisiilor și a consumului ,
  • Timp rapid de construcție,
  • Tehnici precise și fiabile, aplicații dovedite și de încredere,
  • Fiabilitatea maximă în ceea ce privește planificarea și construcția, luând în considerare ultimele recomandări,
  • Costuri directe și indirecte considerabil mai mici în comparație cu construcția deschisă
  • În funcție de condițiile generale de lucru, se pot aplica diverse metode de să subtraversări. În acest sens, se face o diferențiere între sistemele care nu pot fi manevrate și direcționate.

Mașinile care nu pot fi manevrate, cum ar fi ciocanul pentru deplasarea solului sau sistemele de împingere a țevilor (care sunt, de asemenea, acționat pneumatic) sunt utilizate atunci când traseul este în linie dreaptă.

Sistem de foraj dirijat sau nedirijat, cu burghiu, destinat instalării țevilor cu gradient pot fi urmărite cu precizie, direcția lor putând fi corectată în timpul forării prin sisteme de detectare moderne, fiind utilizate atât pentru foraje în linie dreaptă, cât și pentru cele care trebuiesc să urmărească un anumit traseu pe lungimi de câteva sute de metri, cu ajutorul sistemelor orizontale de foraj direcțional (HDD).

În plus, când vorbim despre instalarea de țevi noi, înlocuirea țevilor fără săpare cu așa-numita metodă de rupere a țevilor este o tehnică încercată și testată pentru restaurarea durabilă a conductelor de alimentare, prin utilizarea unor trasee deja utilizate, și în general pentru conectarea la alte facilități.

Tehnica instalării conductelor noi cu ajutorul forezelor pneumatice

O foreză pneumatică, acționată de aerul comprimat, înaintează prin pământ. Astfel, prin compactarea radială a solului, se creează o cavitate subterană. Prin aceasta sunt apoi trase conductele din plastic (PE, PVC sau PE-X) cu diametre nominale de până la 160 mm, pe lungimi de până la 40 m (în funcție de calitatea solului).

Solul din zona în care se lucrează trebuie să fie compactabil. Este necesară o groapă de lansare. De regulă, foreza este așezată pe o sanie de lansare. Cu ajutorul unui teodolit se realizează alinierea forezei. Propulsia forezei în pământ se realizează prin mișcarea unui piston acționat de aerul comprimat furnizat de un motocompresor obișnuit cu șnec. Pentru înaintare, este necesară existenta frecării între sol și foreză. În solurile nisipoase sau foarte moi se poate adăuga suport static extern.

Forezele pneumatice GRUNDOMAT sunt dotate cu cap-daltă cu dublă acțiune, patent Tracto-Technik, ce asigură stabilitatea și precizia direcției de înaintare. În funcție de natura solului în care se execută instalarea țevilor prin foraj orizontal nedirijat, forezele pneumatice GRUNDOMAT pot atinge o viteză de înaintare de până la 15 m pe oră. Adâncimea de lucru trebuie să fie de minim 10 ori diametrul forezei, pentru a nu se produce deformări ale suprafeței.

Toate forezele pneumatice GRUNDOMAT sunt dotate cu mecanism de revers al mișcării de înaintare. Noua generație de foreze GRUNDOMAT N sunt dotate cu două viteze de înaintare și una de revers.