Home Informaţii la zi RAP în contracurent – cele mai bune stații de asfalt
RAP în contracurent – cele mai bune stații de asfalt

RAP în contracurent – cele mai bune stații de asfalt

0

Industria asfaltului caută mereu soluții de optimizare a proceselor din cadrul instalațiilor de producere a acestuia. În prezent, există un interes deosebit în ceea ce privește utilizarea RAP (Reclaimed Asphalt Pavement), adică a asfaltul vechi care este decopertat fie pentru a fi înlocuit cu un strat nou, fie prin săparea complete a drumului. Constructorii din întreaga lume sunt interesați să utilizeze în cadrul stațiilor de asfalt un procent cât mai mare de RAP, un proces care se încadrează perfect în cadrul strategiilor naționale de dezvoltare durabilă, și nu în ultimul rând, mai ieftin.

Stațiile de asfalt au ca element central tunelul principal, cilindric, în care amestecul componentelor ce intră în componența formulei de asfalt se face la temperaturi de peste 100 ° C. aceștia includ un sistem de  uscare cu flux paralel, ceea ce înseamnă că atât gazul (și implicit căldura), cât și materialele care intră în compoziția asfaltului se mișcă în aceeași direcție în care se și deplasează. Acești cilindri pot avea tipodimensiuni și capacități. Tehnologia cu flux în paralel s-a dovedit a fi de succes de-a lungul deceniilor și a fost dezvoltată continuu de către producătorii de stații de asfalt. Dar orice tehnologie, oricât de bună ar fi, își atinge, la un moment dat, limitele. Printre marile ei neajunsuri, putem enumera necesitatea de a limita temperatura la  ieșire, ceea ce impune ca fluxul de căldură să nu depășească 130 °C.

Reciclare cu uscare în contracurent și  generator de gaz fierbinte

Uscarea în flux paralel are o serie de dezavantaje importante, precum temperatura mai mare a gazelor de evacuare, comparativ cu temperatura asfaltului produs, precum și valorile ridicate ale emisiilor rezultate ce sunt evacuate în atmosferă, dar și consumul crescut de energie. Specialiștii grupului Wirtgen au înțeles că proprietarii de stații de asfalt doresc să crească cât mai mult procentul de asfalt reciclat din totalul materialelor utilizate, acest lucru trebuind să se întâmple fără a crește temperatura în interiorul cilindrilor, și au început să caute tehnologii complet noi care să fie mai eficiente, fără problemele aduse de către tehnologia uscării în flux paralel.

Astfel a apărut metoda de încălzire a asfaltului reciclat în contracurent, în acest caz fluxul de material deplasându-se în sens invers față de fluxul de căldură care avansează de-a lungul tamburului. Avantajele acestei tehnologii sunt nete față de cea veche, în condițiile în carae temperatura materialului reciclat este mai mare iar cea a gazelor de încălzire mai mică.
Temperatura fluxului la ieșire este acum de 160 °C, corespunzând temperaturii de prelucrare a amestecului de material reciclat, în timp ce temperatura de evacuare este mult scăzută, la numai 100 ° C. Efectul este unul pozitiv, atât pentru mediu, cât și pentru proprietarul stației, deoarece materialul nu mai trebuie să fie supraîncălzit, ceea ce duce la o reducere puternică a consumului de energie.

Întregul proces de producție în contracurent este posibil numai dacă se utilizează un generator de gaz la temperatură înaltă, deoarece arderea directă ar deteriora materialul de reciclare și l-are face inutilizabil. Arzătorul, generatorul de gaz fierbinte, tamburul uscătorului, capacul separatorului și sistemul de recirculare al aerului sunt echilibrate precis în acest sens, pentru a putea obține un asfalt de bună calitate.

Practic, acum arzătorul se deplasează automat înainte și înapoi cu ajutorul unui șasiu, în funcție de temperatura mediului de lucru. În continuare, pe acest traseu, un perete despărțitor poate să se ridice sau coborî.  Această tehnologie a fost dezvoltată în special pentru a preveni deteriorarea componentelor din interiorul arzătorului după oprirea arderii. Fără peretele despărțitor, arzătorul nu ar fi protejat de efectul de coș, care atrage  aerul cald rezultat care se ridică din tamburul uscătorului RAP. Când arzătorul este repornit, peretele este retras și întreaga unitate se deplasează înapoi în poziția de funcționare.

tags: